Rabu, 24 Februari 2021

Isu Kontroversi pemberian tender di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) Kerajaan PN bagi projek Sistem Keselamatan Bersepadu (NIIS) untuk Jabatan Imegresen Malaysia (KDN/PL 48/2019).

Satu Analisa: Adakah wujud campurtangan politik?. (siri 1).

■ Dalam siri 1 hingga siri 5, rujukan yang digunakan telah ditelaah bagi mencari petunjuk yang dilihat mungkin adanya unsur2 kontroversi terkait dengan proses pemerolehan tender NIIS ini dengan campurtangan politik seperti yang hangat diperkatakan. Jika ada analisa fakta melibatkan keputusan korporat, fakta2 yang diolah perlu diterjermah mengikut teknikal korporat seperti turun naik harga pasaran saham, reaksi syarikat kepada tawaran yang diterima dan fakta2 pengambilalihan syarikat.

■ Projek Sistem Keselamatan Biometrik di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang menjadi topik perbualan setakat ini ialah;

1. Sistem Sekuriti Nasional Nexcode (National Enforcement And Registration Biometric System-NERS).

Kontraktor: Nexbis Sdn Bhd 

Tarikh: 29hb September 2010.

2. National Immigration Control System (SKIN)

Kontraktor: Prestariang Bhd 

Tarikh: 18hb Julai 2017.

3. Projek Sistem Keselamatan Bersepadu (NIIS)

Kontraktor: Iris Corp Bhd 

Tarikh: 29hb Januari 2021

■ Pada 29hb September 2010, Nexbis Sdn Bhd dilantik sebagai kontraktor utama projek NERS bernilai RM912 juta secara "direct nego" oleh TSMY (Timbalan Perdana Menteri ketika itu). Rahsia ini terbongkar apabila minit mesyuarat bertarikh 17hb Mac 2011 yang dipengerusikan oleh TSMY telah disebar oleh beberapa blogger telah menarik perhatian dan tatapan umum. Portal berita Malaysiakini bertajuk "Is Muhyiddin sour because of frozen projects? mendedahkan bahawa ada seorang Datuk merupakan menantu TSMY menjadi individu utama dibelakang syarikat Nexbis yang diberikan kontrak". Siapa menantu TSMY itu?. Individu tersebut adalah Datuk Adlan Berhan.

■ Manakala tender untuk kontrak projek NIIS pula dilakukan secara tender terbuka dan dimenangi oleh syarikat Iris Corp Bhd. Ianya dikaitkan dengan usaha syarikat S5 Systems Sdn Bhd menjadikan Iris Corp Bhd sebagai kenderaan syarikat (vehicle company) manakala S5 Systems sebagai "pemandu" di dalam satu pembentukan konsortium. S5 Systems dilonjakkan sebagai faktor penyebab anugerah tender projek NIIS ini diberi kepada Iris Corp Bhd. S5 Systems Sdn Bhd ketika ini dikuasai oleh proksi Datuk Adlan Berhan iaitu Syed Mohammad Hafiz Syed Razlan.

■ Konsep perlaksanaan projek NERS dan NIIS mempunyai ciri2 persamaan iaitu Nexbis Sdn Bhd dan Iris Corp Bhd sebagai kontraktor utama akan menawarkan kerja subkontrak kepada syarikat2 berkaitan yang telah membentuk konsortium dengan mereka. Pembentukan konsortium yang dilaksanakan pada 30hb Jun 2020 disertai oleh Iris Corp Bhd, S5 Systems Sdn Bhd, MyEG Services Bhd, Datasonic Group Bhd dan HeiTech Padu Bhd. Ketika berlakunya peristiwa perebutan di dalam pengambilalihan (RTO) syarikat S5 Systems di antara ConnectCounty Holdings Bhd dan anak syarikat milik penuh MyEG Services Sdn Bhd (MyEG Capital Sdn Bhd), ianya menimbulkan persoalan syak kepada pemain2 industri yang berkaitan tentang kepentingan S5 System Sdn Bhd kepada ProjekNIIS.

■ Ketika musim projek NERS, syarikat S5 Systems juga memainkan peranan penting apabila S5 Systems dikatakan memiliki catatan prestasi dan kedudukan sebagai peneraju pasaran dalam penyediaan penyelesaian keselamatan negara. Pada masa itu S5 Systems dikuasai oleh DS Johann Young melalui NSA Technology Sdn Bhd. NSA Technology Sdn Bhd adalah pemegang saham tunggal S5 Systems Sdn Bhd.

■ DS Johan pernah merancang untuk mengukuhkan lagi kedudukan kewangan S5 Systems Sdn Bhd melalui satu perjanjian perjualan saham bersyarat antara NSA Technology Sdn Bhd dan Goodway Integrated Industries Bhd (GIIB) pada 16hb Julai 2016. Sekiranya menjadi kenyataan GIIB akan menyuntik modal RM900 juta ke dalam ekuiti S5 Systems Sdn Bhd. Tetapi pada 15hb Febuari 2017, Goodway telah menarik balik cadangan korporat tersebut kerana NSA Technology Sdn Bhd bukan lagi milik DS Johann Young. Persoalan: i. Kenapa DS Johan Young melepaskan pemilikan tunggal syarikat NSA Technology Sdn Bhd?. ii. Kenapa DS Johann mensia2kan peluang yang dipersetujui bersama dengan GIIB?. Kerana kelaziman ahli perniagaan seperti DS Johann Young, beliau tidak akan lepaskan peluang yang dirancang kecuali ada faktor penghalang yang mengganggu fikiran.

■ DS Johan Young meletak jawatan di S5 Systems pada 14hb Julai 2018 dan telah diganti oleh Syed Mohammad Hafiz Syed Razlan pada 13hb Julai 2018. Manakala saham syarikat NSA Technology Sdn Bhd milik DS Johann melalui syarikat Tenang Masyhur Sdn Bhd yang berakhir pada 15hb Febuari 2017 telah diambilalih oleh Syed Mohammad Hafiz Syed Razlan.

■ Data SSM menunjukkan bahawa NSA Technology Sdn Bhd dimiliki oleh syarikat NSA Technology ( L) Ltd. Tidak diketahui siapa pemilik NSA Technology ( L) Ltd. Pemeriksaan di SSM menunjukkan bahawa pemegang saham MAL adalah 

1. Vent Millions Sdn Bhd

2. Barolagun Sdn Bhd

3. Venstrait Sdn Bhd 

4. Dan lain2 syarikat yang dimiliki oleh syarikat berpusat di pulau Tortola, di Kepulauan Virgin Britain. 

■ Persoalan: Oleh kerana S5 Systems terlibat dalam penawaran untuk projek NIIS (walaupun secara pintu belakang), sepatutnya pemegang saham utama di NSA Technology ( L) Ltd perlu didedahkan. Ini kerana projek NIIS adalah kontrak awam utama atau tender pemerolehan kerajaan yang mana orang ramai berhak tahu siapa individu dalam syarikat tersebut yang diberikan kontrak kerajaan itu. Jadi, siapa berada di belakang S5 Systems?

Oleh : Pena MZR

24Hb Feb 2021

Rujukan 

1.

https://m.malaysiakini.com/letters/315942

2.

https://www.google.com/amp/s/www.nst.com.my/amp/business/2020/06/604670/iis-contract-be-awarded-3q-year

3.

https://www.theedgemarkets.com/article/goodway-withdraws-corporate-proposals-appoints-new-principal-adviser

4.

https://www.theedgemarkets.com/article/goodway-withdraws-corporate-proposals

5.

https://www.theedgemarkets.com/article/myeg-partners-s5-strengthen-bid-niis-contract

6.

https://www.suaramelayubaru.xyz/2016/07/bongkar-panas-minit-mesyuarat-ini.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan